A nyári gyeptrágyázás aranyszabályai. A gyep olyan sűrű lesz, mint egy futballpálya

A gyep trágyázása elengedhetetlen: a fűszálak élénkzöldek lesznek tőle, a gyep pedig mentes a perzselési foltoktól. A sűrű gyep nem kell, hogy álom legyen, néhány kipróbált és bevált trágyázási módszer megteszi a hatását. Természetesen érzékenyen kell eljárni, különben feleslegesen ronthatod a helyzetet. Hogyan ápolja a gyepet nyáron? Hogyan trágyázza meg megfelelően? Íme néhány tipp.

Mikor kell trágyázni a gyepet?
Sokan azt gondolják, hogy a kerti gyep gondtalan, mert csak időnként kell öntözni, pedig néha még a szárazság idején is virágzik. Ahhoz, hogy a gyep egészségesen és tökéletesen nőjön, nemcsak nyírni kell időnként, hanem trágyázni is. Mikor kell trágyázni a gyepet? Mint azt könnyen kitalálhatja, alapvetően három kulcsfontosságú időpont van: tavasz, nyár és ősz. Ha a tél után későn trágyázza a gyepet, nem kell júniusban bepótolnia az elvesztegetett időt és megnövelt mennyiséget adagolnia. Miért? Mert itt is érvényes a szabály: a jóból túl sok nem jó. Hogyan trágyázza a gyepet nyáron?

Köztudott, hogy nyáron a gyepnek műtrágyára van szüksége, hogy a szárak megfelelően növekedhessenek. Sokan elgondolkodnak azon, hogy milyen termékeket válasszanak, de egy dolog biztos. A nyár nem a legjobb időszak a meszezésre, hiszen ilyenkor a gyepünk növekedése megszakadhat, és néha száraz foltok is megjelenhetnek, amelyek csak elcsúfítják a kertet. A gyepnek nyáron szüksége van egy jó adag ásványi anyagra, de különösen nitrogénre. Ez felelős az intenzív zöld színért, valamint a gyep egészséges és gyors fejlődéséért. Természetesen más elemekre, például káliumra, foszforra és kalciumra is szükség van ahhoz, hogy a gyep szép maradjon.

Hogyan trágyázza a gyepet nyáron?
A trágyázás leggyakoribb módja a kertészeti boltokban kapható termékek gyors kijuttatása. Ezek a műtrágyák általában szemcsék formájában érkeznek, amelyeket a fűre kell önteni: Ügyelni kell azonban az egyenletes eloszlásukra, ami nagy területeken nem mindig könnyű. Másrészről viszont házi módszerekkel is dúsíthatja a talajt a fű számára fontos elemekkel. Mit lehet szem előtt tartani? Egyszerűen otthagyhatod … a fűnyesedéket a felszínen, ami gyorsan pótolja a nitrogénhiányt. Ennek a módszernek azonban megvannak a maga szabályai: először is a fűnek egészségesnek kell lennie, és nem lehet hosszabb 4 cm-nél. Ezenkívül mentesnek kell lennie a kemény szárrészektől, és nem lehetnek rajta virágok vagy gyomok. Ellenkező esetben a gyepet gyorsan ellepi a moha és más nemkívánatos növények.

Ha a gyepünk élénk színű, és a lakkozás nem megfelelő, kipróbálhatjuk a csalántrágyát. Az elkészítése triviális, és senkinek sem okoz sok gondot. Csak tegyünk egy kiló friss csalánt vagy 20 tg szárított csalánt (nem szabad, hogy legyen benne virág vagy mag) egy vödörbe, és öntsünk rá 10 liter vizet. Hagyjuk az egészet egy árnyékos helyen, és várjunk két-négy hetet (a leveleknek le kell bomlaniuk, és az egésznek jellegzetes szagot kell árasztania). Ezzel a keverékkel havonta egyszer kell öntözni a gyepet, de előtte, mielőtt alkalmazná, a folyadékot vízzel kell hígítani (1:10 arányban).

Óvakodjon a gyep túltrágyázásától
Néha erőfeszítéseink és a gyep fokozatos trágyázása nem segít, mert a gyep látványa eltér az ideális gyep elképzelésétől. Ennek egyik oka lehet a túlzott trágyázás, ezáltal a környezet pH-értékének megváltozása. Kiderült, hogy a fű szereti az enyhén savas talaj pH-értékét (5,5-6,5 pH). Ha ez alá csökken az érték, akkor a talaj túl savas, és akkor a szárak között megjelennek a mohák, a tripszek és a lóherék. Másrészt, ha túl lúgos lehet (7 pH felett), ami akkor hozzájárul a fű gyengébb növekedéséhez. Mit tegyünk ilyen helyzetben?

Ha a talaj lúgos, a gyepet savanyítani kell: a gyepre egyenletesen szétterített komposzt a legjobb módszer erre. Ha a talaj túl savas, a gyepet meszezni kell. Mindkét kezelést azonban a vegetációs időszak után érdemes elvégezni: késő ősszel vagy kora tavasszal.

Kapcsolódó cikkek:
Meddig lehet füvet vetni? Ne feledd a 6-8-as szabályt, különben nem fog kicsírázni a fű